Vi hjälper dig att utveckla din webbplats fulla potential.

Webbtextbloggen


651 Comments

Skriva för mobilen ny utmaning för webbskribenter

10.25.11 Posted in Skriva för mobilen, Skriva för webben, Webbtext by Lars Sundin

Mobil surfning ökar snabbt. För skribenten är det ännu en ny arena, med ännu strängare krav än vanliga webben.

I dagsläget nämns siffran 30% för andelen surfning (eller internetanvändande) som görs på mobila enheter (iPhones, iPads samt andra smarta telefoner och surfplattor, inte minst Android som nu är det vanligaste mobila operativsystemet).

Och utvecklingen har bara börjat. Under 2013 förväntas mobil surfning ha gått om den stationära.

Det förvånar inte – att surfa på en bra smartphone är väldigt tillfredsställande. En välgjord mobil webbsida eller app kan ge en fantastisk användarupplevelse.

Skriva för mobilen

Frågan är just vad välgjord betyder. Det knappa utrymmet ställer upp en del nya krav på oss som gör sidorna. Läsarna är antagligen ännu mer “intoleranta” än på vanliga webben. God läsbarhet ännu viktigare.

För mig är det här ett nytt område. Jag kommer att utforska det genom praktiskt arbete framöver. Vi får se vad man kommer att lära sig på den resan.

Häng med om du också är nyfiken!


630 Comments

Modifierad strategi för länktexter

10.02.10 Posted in Uncategorized by Lars Sundin

Den bästa länktexten är inte alltid relevant och sökordstung.

Det gäller som en allmän sanning att länktexter bör vara relevanta. De bör innehålla en beskrivning av det som de länkar till. Inte minst bör de innehålla sökord som är viktiga för den länkade sidan.

Att länka texten “Klicka här” är helt ute. Den som fortfarande använder det konceptet är förbisprungen. Så lyder i alla fall den rådande meningen, eller hur?

Exempel på relevant länktext

Bra: Lär dig mer om bra webbtext.

Dåligt: Läs om hur man skriver för webben här.

Intressant test av länktexter

Det kanske finns anledning att ifrågasätta den sanningen. Den gamla ”dåliga” länktexten verkar ha bättre konvertering – alltså den får fler klick.

Dustin Curtis gjorde en testkörning av följande formuleringar:

 • I’m on Twitter
 • Follow me on twitter
 • You should follow me on twitter
 • You should follow me on twitter here

Det visade sig att det sista alternativet fick mest klick. Det gamla dåliga “Klicka här”!

Jag vet inte vad du tycker, men jag tror på det här. Jag känner faktiskt ett starkare sug att klicka på den övertydliga länken än den mer vaga men relevanta.

Eller är det bara som jag inbillar mig?

En bra kompromiss

Det verkar i så fall vara en olöslig intressekonflikt. Ska vi fortsätta satsa på SEO och relevans, eller gå tillbaka till intetsägande länkar som folk vill klicka på?

Jag tror det finns en bra medelväg. Säg så här:

 • Vi fortsätter att använda de relevanta, sökordstunga länktexterna för länkar inne i texten.

  Deras syfte är både att styra sökkraft och hänvisa läsare till intressanta sidor. Båda syftena uppfylls med en relevant länktext.

 • För länkar som vi verkligen vill att besökaren ska klicka på använder vi det gammalmodiga Klicka här.

  Det primära syftet uppnås: vi får maximalt med klick. Det vi eventuellt förlorar i sökoptimering får vi helt enkelt åstadkomma med andra länkar.

Vad tros om det? Är jag ute och cyklar? Var det skåpmat?

-


650 Comments

Webbtext en brottning med motstridiga krav

06.15.10 Posted in Skriva för webben, Webbtext by Lars Sundin

Effektiv webbtext har en chockerande lång kravlista att uppfylla. Att skriva för webben är ibland nästan som att skriva haiku.

Webbesökare är otåliga. Enligt forskningen har du bara ett par sekunder på dig att fånga besökarens intresse innan han eller hon klickar vidare till nästa sajt.

Krav: Webbtext måste  väcka omedelbart intresse

Sedan måste du lyckas att förmedla den information som läsaren förväntar sig att hitta, på ett lättläst sätt och utan att lämna några hinder för förståelsen. Annars kan er lilla tête-à-tête snart vara över.

Krav: Webbtext måste vara informativ och lättläst

Medan läsaren läser din text utan att tröttna eller snubbla måste du på något omärkligt vis även förmedla insikten om att han eller hon vill köpa din vara, eller anmäla sig till din tävling, eller vad som nu är syftet med sidan.

Krav: Webbtext måste vara säljande eller lockande i någon mening

Sen kommer nätets trovärdighetsproblem. Hur ska du förmedla det faktum att du mitt ibland alla internets skojare faktiskt kan leverera det du lovar? Eller att du verkligen vet vad du talar om. Eller att det ens är din egen text du har publicerat.

Trovärdighet är dubbelt viktigt i en webbtext i och med det svåra utgångsläget för trovärdighet på webben.

Krav: Webbtext måste andas trovärdighet

Om du nu har en genomproffsig webbtext som uppfyller de här kraven, är den ändå inte till någon nytta om inte läsarna hittar den.

Det vanligaste sättet att hitta information på internet är via sökmotorerna. “Syns du inte i Google, finns du inte.”

Krav: Webbtext måste vara sökoptimerad

Kraven på webbtext

Vi har alltså följande kravlista på din webbtext:

 • Intresseväckande
 • Informativ
 • Lättläst
 • Säljande eller lockande
 • Trovärdig
 • Sökoptimerad

Inte nog med att det är en lång kravlista, dessutom är kraven motstridiga. Det kan vara jäkligt knepigt att få till det ibland. Man kan bli gråhårig för mindre.

Om man inte redan är det. Då är det ingen fara.

Kraven bråkar med varandra

Om en webbtext behöver vara ordentligt sökoptimerad kan det vara svårt att samtidigt göra den aktivt säljande, och tvärtom.

En bra säljande text i sin tur är inte garanterat den mest informativa, och det omvända är verkligen inte säkert.

Kravet på att vara sökoptimerad kan krocka med kravet på trovärdighet. En del tekniker inom SEO-copy kan upplevas som spammiga.

Konflikten mellan trovärdig information och ett säljande uppdrag är i sin tur välkänd och inte specifik för webbtext. Men den som skriver för webben måste brottas med den motsättningen också.

Det är ju inte så att varje enskild webbtext måste uppfylla alla kraven till 110 procent. Beroende på textens syfte är en del av kraven viktigare än andra. Men på vissa centrala sidor på en webbplats kan alla kraven finnas med i bilden samtidigt.

I slutänden blir det en avvägning från fall till fall hur långt man kan och vill gå i de olika riktningarna.

Mikrotexter

Ibland måste allt eller mycket av det här uppnås på en mycket begränsad yta, som i en webbsidas metainformation, en PPC-annons, ett kort textelement på en webbsida eller ett inlägg i en mikroblogg.

Då kan man verkligen säga att webbtext är vår tids haiku.


649 Comments

Varför reklambyråer och SEO-konsulter har mycket att lära av varandra

06.14.10 Posted in SEO, Sociala medier by Henrik Dahlbom


När allt fler jobbar med socialamedier och gränserna mellan traditionell marknadsföring och onlinemarknadsföring börjar suddas ut är det förvånande att se att det fortfarande verkar finnas vattentäta skott mellan reklamare och sökoptimerare. Båda grupperna har så mycket att vinna på att samarbeta och lära av varandra.

Länkbeten är absolut inget nytt inom SEO, men på svenska marknaden erbjuder en förvånansvärt stor andel av de stora sökmarknadsföringsföretagen i princip bara olika inlänklösningar och trött SEO-copy där fokus enbart ligger på nyckelordsfrekvens, H1:or och meta-data.

Synas på riktigt

När jag hjälper företag att köpa in SEO-tjänster vill jag ha genomtänkta pr-kampanjer, varumärkesbyggande strategier och spektakulära länkbeten. Kort sagt hjälp att synas på nätet på riktigt, och strategier för långsiktigt länkbyggande. Inte bli uppkopplad till ett skumt länknätverk där kunden inte har någon koll var länkarna kommer ifrån och som försvinner så fort de slutar att betala.

Min erfarenhet är att chansen att en bra reklambyrå kan leverera detta är mycket större än att ett medelsvenskt sökmarknadsföringsföretag gör det. Problemet är att reklambyråernas kunskap om mediet oftast är alltför begränsat. Men en vass reklambyrå med teknisk hjälp av en SEO-expert kan göra underverk.

Långsiktigt länkbyggande med hjälp av bra innehåll kommer alltid vara värt mer i längden för seriösa företag än länknätverk och köpta länkar. Men självklart behöver det ena inte alltid utesluta det andra. SEO-företag som kan lära av reklambranschen och erbjuda båda har framtiden för sig.

En dröm för reklambranschen

SEO och sökordsanalys borde vara en dröm för reklambranschen. Sällan har det varit så enkelt att få fram värdefull info om en potentiell målgrupp som nu. Välgjord sökordsanalys kan tala om vilket språk målgruppen använder och ge en detaljerad bild av deras intresseområden. Att göra målgruppsinriktad marknadsföring har aldrig varit lättare.

En stor fördel med att få in besökare till en sajt via sökmotorer är att de är mer motiverade än andra besökare. Skickliga kreatörer och copywriters som lyckas fånga upp detta har mycket att vinna. Men fortfarande är det ont om reklambyråer som jobbar med SEO och alla de spännande verktyg som finns att tillgå.

Okunskap eller ovilja?

Så vad beror denna beröringsskräck mellan reklam och SEO på? Svårt att säga. När det gäller SEO tror jag att det handlar om att många fortfarande jobbar kortsiktigt och mest är intresserade av snabba resultat. Det är helt enkelt mycket svårare att leverera kvalitet och bygga äkta länkar. Och reklambranschen har väl aldrig varit känd för att ta till sig ny teknik särskilt snabbt.

Visst finns det självklart undantag som online pr-geniet som Jesper Åström och byråer som Honesty. Men de tillhör fortfarande en minoritet. I stort verkar de vattentäta skotten mellan traditionell reklam och SEO i Sverige bestå.


1 Comment

Därför älskar jag webbtext

06.08.10 Posted in Skriva för webben, Webbtext by Lars Sundin

I den här bloggen på webbtext.com kommer jag att bre ut mig obehindrat om en av mina stora passioner i livet, nämligen webbtext.

Då kanske du undrar, hur kan webbtext vara en passion? Well, here goes.

1. Text är magi

Att innehållet i en hjärna kan överföras till en annan via en rad bokstäver, det är verkligen magiskt.

För mig är det en meningsfull syssla att skulptera dessa rader av bokstäver till effektiv webbtext.

Självklart är det inte säkert att det som överförs är exakt det man avsåg. Men just där ligger utmaningen i att skapa bra text.

2. Alla kan läsa min text

Det som är så häftigt med webben är ju att det du skriver finns tillgängligt för hela världen. På något vis är det djupt demokratiskt, eller egalitärt.

Sen är det ju inte säkert att alla hittar just min webbtext. Det finns en del konkurrens, om man säger så. Men desto mer tillfredsställande blir det när man lyckas hamna i topp på Googlesökningarna.

3. För att Content is king

Webben är en av de mest fascinerande uppfinningarna i modern tid, och den handlar i stort sett bara om text text text.

Det är så häftigt att den gamla Texten har fått en ny arena av såna gigantiska mått. Och det är häftigt att vara med och leka på den arenan. Det är nåt att berätta om för barnbarnen.

Om man nu inte har talang för fotboll eller andra mer genuina hjältesysslor.

4. Obegränsad upplaga

När du publicerar på nätet finns det inget tak för hur många läsare du kan nå. (I alla fall nästan.)

Jobbar du medvetet med sökoptimering, sociala medier osv och får in en fullträff kan det mycket väl hända att sajten kraschar under trafiktrycket.

Och då är det en krasch att fira.

5. Superkorta cykler

Jag kan gå från idé till publicering på fem minuter, och det är inte ens en överdrift.

Oftast tar det lite längre, men inte särskilt mycket längre. I det dagliga arbetet är det ofta fråga om ledtider runt en timme. Om sedan min text träffar högt i Google dagen därpå, är det en ren bonus.

Det finns ett sympatiskt talesätt när det gäller web content: ”Do it wrong quickly”.

Med andra ord, det viktigaste är att få upp grejerna på sajten. Sen kan man fila på dem så mycket man har lust med medan de ligger på webben och samlar kraft.

Det är en rätt stor förändring jämfört med den gamla hederliga skrivprocessen med till synes oändliga granskningsrundor före den slutgiltiga, irreversibla tryckningen.

Och jag gillar det.

-

Det var lite kort om drivkrafterna bakom min fascination för webbtext. Jag kommer gräva djupare i en del av det här i senare inlägg.

Vi ska sätta upp feeds och twitterkoppling och hela paketet också. Men först ska vi göra fel snabbt (se ovan).